Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 29-05-2024, Vergadering Raad 29-05-2024
Met elkaar in debat zijn
  • E.C. IJmker - GroenLinks
  • J. Broersen - VOLT
  • F.A. Namane - PvdA
  • F. Halsema - Burgemeester

"Amsterdamse Raad omarmt Divers Ondernemerschap"


In een dynamische raadsvergadering is de nieuwe koers voor het Amsterdamse ondernemerschap besproken. Een motie voor meer aandacht voor sociale en coöperatieve ondernemingen kreeg brede steun.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de Amsterdamse raadszaal was het een komen en gaan van ideeën en voorstellen. De nieuwe Agenda voor Amsterdams Ondernemerschap, goed voor een jaarlijkse injectie van 4 miljoen euro, stond ter discussie. Een motie van raadsleden IJmker, Schmit, Krom en Broersen vroeg speciale aandacht voor ondernemers die bijdragen aan een sterke lokale en duurzame economie. "De ene ondernemer is de andere niet," benadrukte IJmker, wijzend op het belang van sociale ondernemingen en coöperaties.

De wethouder, Mbarki, prees de diversiteit van de stad en benadrukte dat ondernemers essentieel zijn voor een leefbare en aantrekkelijke stad. "Bedrijven en ondernemers geven kleur, identiteit en vorm aan onze stad," zei hij, en gaf aan dat de motie gezien kan worden als ondersteuning van het beleid.

Mevrouw Broerse, die de jeugdige aspiraties van een 4 havo klas in Amsterdam Noord aanhaalde, sprak haar zorgen uit over de regeldruk voor het MKB. "Het MKB ervaart regeldruk," stelde ze, en pleitte voor een betere samenwerking tussen het MKB, de gemeente en de bissen. Haar motie riep op tot het verminderen van deze druk zodat ondernemers zich kunnen richten op waar ze goed in zijn: ondernemen.

De heer Smit van D66 benadrukte het belang van lokale ondernemers voor de bruisende stad en vroeg aandacht voor de sociale ondernemingen. "Deze lokale ondernemers zorgen ervoor dat onze stad bruist," zei hij, en vroeg de wethouder om deze ondernemingen extra aandacht te geven in de agenda.

Mevrouw Naman benadrukte de diversiteit van de stad als bron van rijkdom en pleitte voor de bescherming van kleinere, authentieke Amsterdamse of sociale ondernemers. "Zij voelen zich onderdeel van de stad en komen niet alleen halen, maar ook brengen," verklaarde ze.

De wethouder reageerde positief op de moties en benadrukte dat de gemeente en ondernemers dezelfde doelen nastreven. Hij verzekerde dat de gemeente bereid is om onnodige regels te schrappen en dat de stadsgesprekken de plek zijn om met ondernemers in gesprek te gaan over het vereenvoudigen van het ondernemersklimaat.

De raadsvergadering eindigde met een algemeen gevoel van optimisme over de toekomst van het Amsterdamse ondernemerschap, waarbij de diversiteit en de sociale impact van ondernemingen centraal staan.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Tijdens de raadsvergadering van 29 mei 2024 is een motie ingediend door de leden IJmker, Schmit, Krom en Broersen met als onderwerp dat niet alle ondernemers gelijk zijn. De motie betreft de nieuwe Agenda voor Amsterdams Ondernemerschap, waarin jaarlijks 4 miljoen euro wordt geïnvesteerd om succesvol ondernemerschap te stimuleren op lokaal, regionaal en internationaal niveau. De indieners van de motie merken op dat de agenda geen specifiek beleid heeft voor het extra stimuleren van bepaalde typen ondernemers die bijdragen aan een sterke lokale en duurzame economie. Ze wijzen op de eerdere ambities van het college om een social impact fund en de gemeenschapseconomie te bevorderen, zoals de incubator voor coöperaties, maar merken op dat hiervoor onvoldoende middelen zijn vrijgemaakt. De motie vraagt het college van burgemeester en wethouders om binnen de Agenda voor Amsterdams Ondernemerschap specifieke aandacht en middelen te besteden aan sociale ondernemers en coöperatieve ondernemingen.

Bijlages