Amsterdamse Transformatie: Van Grauwe Huisjes naar Stedelijke Kunstwerken
In een energieke poging om de Amsterdamse stadsgezichten te beschermen, hebben raadsleden Havelaar, Garmy en Nadif een voorstel ingediend om transformatorhuisjes esthetisch te integreren in de stad. De motie, die tijdens de raadsvergadering van 29 mei 2024 werd besproken, roept op tot een samenwerking met de Commissie Omgevingskwaliteit en het ontwikkelen van stedelijke criteria voor de plaatsing en het ontwerp van deze noodzakelijke energievoorzieningen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een stad waar historie en moderniteit samensmelten, is het de uitdaging om noodzakelijke infrastructuur naadloos in te passen. Dit was de kern van het debat in de Amsterdamse raadzaal, waar de toekomst van transformatorhuisjes centraal stond. "Het zou zonde zijn als we in de openbare ruimte allemaal parkeerplekken weghalen voor picknicktafels, maar vervolgens lelijke transformatorhuisjes plaatsen," stelde raadslid Havelaar. Met een vurig pleidooi voor esthetische integratie, benadrukte hij de noodzaak om de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk niet alleen functioneel, maar ook mooi te maken."Misschien worden het de nieuwe Amsterdammertjes waar we van gaan houden," zei Havelaar hoopvol. Hij benadrukte dat de huidige aanpak, waarbij huisjes vergunningsvrij geplaatst kunnen worden, te weinig sturing biedt op het uiterlijk van deze structuren. "We willen niet dat ze transformator gedrochten worden," voegde hij toe.
De motie, mede ingediend door Volte GroenLinks, stelt voor om de Commissie Omgevingskwaliteit een adviserende rol te geven en pleit voor betere controle op de plaatsing van de huisjes. "Deze transitie moet in esthetisch opzicht een schone transitie zijn," concludeerde Havelaar.
Wethouder Norbruis erkende de uitdaging en de noodzaak van de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk, gezien de toenemende vraag naar stroom. Hij wees op de creatieve benaderingen die al worden onderzocht, zoals het plaatsen van huisjes op locaties van huidige benzinestations. "Kleurrijke of groene exemplaren blijven mooi en worden gewaardeerd," merkte hij op, en benadrukte het belang van het onderzoek naar nieuwe ontwerpmogelijkheden.
D66-raadslid Garmin drong aan op een snellere aanpak: "Een onderzoekstraject van 5 jaar is te lang, gezien de urgentie om op korte termijn huisjes te plaatsen." Hij verzocht de wethouder om met netbeheerder Liander in gesprek te gaan over het verkorten van de termijn tot maximaal 3 jaar.
Wethouder Groot Wassink sloot zich aan bij de positieve ontvangst van de motie en verzekerde dat groen en bestaande bouw nadrukkelijk meegenomen zullen worden. "Deze motie helpt ons in deze enorme opgave," zei hij, en gaf aan dat de termijn waarbinnen de nieuwe ontwerpen gerealiseerd moeten worden, bespreekbaar is.
Met een algemeen positieve houding en zonder behoefte aan een tweede termijn, sloot de voorzitter het agendapunt af. De Amsterdamse raad toonde zich eensgezind in de zoektocht naar een harmonieuze samensmelting van noodzakelijke energie-infrastructuur en de historische charme van de stad.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Tijdens de raadsvergadering van 29 mei 2024 is een motie ingediend door de leden Havelaar, Garmy en Nadif met als onderwerp het esthetisch integreren van transformatorhuisjes in Amsterdam. De motie benadrukt het belang van een betrouwbare energievoorziening en de noodzaak om het historische stadsbeeld en de leefbaarheid van Amsterdam te behouden. Er wordt voorgesteld dat de Commissie Omgevingskwaliteit betrokken wordt bij de plaatsing van transformatorhuisjes, die nu nog zonder toetsing geplaatst kunnen worden. De motie vraagt het college van burgemeester en wethouders om bij de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk te zoeken naar hoogwaardige en esthetisch verantwoorde ontwerpen voor transformatorhuisjes, deze waar mogelijk te integreren in bestaande gebouwen of op discrete locaties te plaatsen, en om stedelijke criteria te ontwikkelen voor de locatie en het ontwerp van deze energiehuisjes. Er wordt ook gevraagd om de controle op de plaatsing van vergunningsvrije transformatorhuisjes te verbeteren.