Amsterdamse Transformatie: Van Grauwe Huisjes naar Stedelijke Kunstwerken
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een energieke poging om de Amsterdamse stadsgezichten te beschermen, hebben raadsleden Havelaar, Garmy en Nadif een voorstel ingediend om transformatorhuisjes esthetisch te integreren in de stad. De motie, die tijdens de raadsvergadering van 29 mei 2024 werd besproken, roept op tot een samenwerking met de Commissie Omgevingskwaliteit en het ontwikkelen van stedelijke criteria voor de plaatsing en het ontwerp van deze noodzakelijke energievoorzieningen.
In een stad waar historie en moderniteit samensmelten, is het de uitdaging om noodzakelijke infrastructuur naadloos in te passen. Dit was de kern van het debat in de Amsterdamse raadzaal, waar de toekomst van transformatorhuisjes centraal stond. "Het zou zonde zijn als we in de openbare ruimte allemaal parkeerplekken weghalen voor picknicktafels, maar vervolgens lelijke transformatorhuisjes plaatsen," stelde raadslid Havelaar. Met een vurig pleidooi voor esthetische integratie, benadrukte hij de noodzaak om de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk niet alleen functioneel, maar ook mooi te maken.
"Misschien worden het de nieuwe Amsterdammertjes waar we van gaan houden," zei Havelaar hoopvol. Hij benadrukte dat de huidige aanpak, waarbij huisjes vergunningsvrij geplaatst kunnen worden, te weinig sturing biedt op het uiterlijk van deze structuren. "We willen niet dat ze transformator gedrochten worden," voegde hij toe. ...
De motie, mede ingediend door Volte GroenLinks, stelt voor om de Commissie Omgevingskwaliteit een adviserende rol te geven en pleit voor betere controle op de plaatsing van de huisjes. "Deze transitie moet in esthetisch opzicht een schone transitie zijn," concludeerde Havelaar.
Wethouder Norbruis erkende de uitdaging en de noodzaak van de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk, gezien de toenemende vraag naar stroom. Hij wees op de creatieve benaderingen die al worden onderzocht, zoals het plaatsen van huisjes op locaties van huidige benzinestations. "Kleurrijke of groene exemplaren blijven mooi en worden gewaardeerd," merkte hij op, en benadrukte het belang van het onderzoek naar nieuwe ontwerpmogelijkheden.
D66-raadslid Garmin drong aan op een snellere aanpak: "Een onderzoekstraject van 5 jaar is te lang, gezien de urgentie om op korte termijn huisjes te plaatsen." Hij verzocht de wethouder om met netbeheerder Liander in gesprek te gaan over het verkorten van de termijn tot maximaal 3 jaar.
Wethouder Groot Wassink sloot zich aan bij de positieve ontvangst van de motie en verzekerde dat groen en bestaande bouw nadrukkelijk meegenomen zullen worden. "Deze motie helpt ons in deze enorme opgave," zei hij, en gaf aan dat de termijn waarbinnen de nieuwe ontwerpen gerealiseerd moeten worden, bespreekbaar is.
Met een algemeen positieve houding en zonder behoefte aan een tweede termijn, sloot de voorzitter het agendapunt af. De Amsterdamse raad toonde zich eensgezind in de zoektocht naar een harmonieuze samensmelting van noodzakelijke energie-infrastructuur en de historische charme van de stad. Meer lezen |
Politiek plein
Windturbinedebat Laait Op: "Geen Kabel Zonder Vergunning"
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een felle raadsvergadering op 29 mei 2024 stonden de windturbines bij de Noorder IJplas centraal. Een motie om geen kabel aan te leggen voordat de vergunning rond is, zorgde voor stevige discussies.
AMSTERDAM - De Amsterdamse raadzaal was het decor van een verhitte discussie over de aanleg van een kabel voor een mogelijke windturbine bij de Noorder IJplas. De motie, ingediend door raadsleden Nijssen, Kreuger en Havelaar, pleitte ervoor geen middelen in te zetten voor de aanleg van een kabelverbinding zolang het vergunningsproces nog loopt. "Het is mal om nu al de grond open te halen voor een turbine die er misschien nooit komt," stelde Nijssen.
De heer Kreuger bekritiseerde het college scherp: "Ik wil weten of de wethouder al wist dat een nieuw participatietraject niet nodig was. Als dat zo is en hij heeft ons niet geïnformeerd, vind ik dat kwalijk." Kreuger benadrukte ook de noodzaak van een deugdelijk participatietraject en het uitstellen van de kabelaanleg. ...
SP-raadslid Bobeldijk benadrukte het belang van duurzame energie, maar met aandacht voor de gezondheidseffecten op omwonenden. "Windenergie is belangrijk, maar niet ten koste van de gezondheid van mensen," zei Bobeldijk.
De wethouder pareerde de kritiek en benadrukte dat de aanleg van de kabel ook bedoeld is om woningbouw en netcongestie aan te pakken. "Het is logisch om de kabel aan te leggen tijdens geplande werkzaamheden. We doen niets voordat de vergunning er is," verzekerde de wethouder. Hij wees ook op de uitgebreide participatie die al heeft plaatsgevonden en de sterke normen die zijn gesteld voor geluid en schaduw.
De wethouder werd echter geconfronteerd met de vraag naar de geloofwaardigheid van het participatieproces. "Wat heeft het voor nut om mensen mee te nemen als al vaststaat wat er gaat gebeuren?" vroeg Kreuger. De wethouder benadrukte dat het gesprek belangrijk blijft, zelfs als men het niet eens is over de komst van de turbines.
Na een intensieve uitwisseling van standpunten, sloot de voorzitter het debat zonder dat er behoefte was aan een tweede termijn. De raad ging vervolgens door naar het volgende agendapunt, de evaluatie van de proeftuin buurtplatform. Meer lezen |
Politiek plein
In een historische stap heeft de Amsterdamse gemeenteraad het buurtplatformrecht omarmd, een initiatief dat de zeggenschap en het eigenaarschap van bewonersorganisaties in buurten moet waarborgen. Met een budget van 150.000 euro en een oproep aan het college om het idee uit te werken, zet de raad in op een sterker participatiebeleid.
AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeenteraad heeft in een recente vergadering met enthousiasme gereageerd op het voorstel om het buurtplatformrecht te verankeren in de participatieverordening. Dit recht, dat de positie van bewonersorganisaties in de buurten moet verstevigen, werd door de raadsleden gezien als een essentiële stap in het verbeteren van de lokale democratie en het versterken van de band tussen de gemeente en haar burgers.
"De buurtplatformen zijn de oren en de ogen van de buurt en willen nu ook graag een duidelijke stem aan tafel," benadrukte raadslid Broezen tijdens het debat. "Het is onmisbaar voor het maken van goed beleid en voor de stad." ...
De motie, die op brede steun kon rekenen, vraagt het college om het buurtplatformrecht uit te werken en te onderzoeken hoe dit in het nieuwe Participatiebeleid kan worden opgenomen. "We moeten zo snel mogelijk aan de slag kunnen met de buurtplatforms," voegde Broezen toe, wijzend op de waarde van het weggeven van zeggenschap aan de buurt.
De wethouder, Groot Wassink, toonde zich een voorstander van het voorstel en beloofde de motie snel uit te werken. "Ik heb dat geduld eigenlijk niet," zei hij, aangevend dat hij de noodzaak van het initiatief inziet en de stukken al in voorbereiding heeft.
Een ander punt van discussie was de duur van de financiering. Sommige raadsleden pleitten voor een verlenging van de huidige driejarige termijn naar vier jaar, om de organisaties meer duurzaamheid te bieden. De wethouder beloofde dit punt te bespreken in een aanstaand overleg met de buurtplatforms.
Het voorstel werd met zoveel eensgezindheid ontvangen dat de motie 186, na een toezegging van de wethouder om het hele dictum direct uit te voeren, werd ingetrokken. Dit markeert een belangrijke stap voorwaarts in de samenwerking tussen de gemeente en actieve Amsterdammers die zich inzetten voor hun buurt.
Met dit besluit lijkt de Amsterdamse gemeenteraad een nieuw tijdperk in te luiden waarin burgers meer betrokken worden bij beslissingen die hun directe leefomgeving aangaan. Het buurtplatformrecht belooft een krachtig middel te worden om het vertrouwen in de lokale politiek te herstellen en de stad Amsterdam nog leefbaarder te maken. Meer lezen |
Politiek plein
Amsterdamse Raad Wil Permanente Opvang Asielzoekers in Omgevingsvisie Verankeren
29-05-2024 - Sociaal domein - Rijk de Bat
In een recente raadsvergadering is een voorstel besproken om permanente opvanglocaties voor asielzoekers te integreren in de Omgevingsvisie 2050 van Amsterdam. Raadsleden pleiten voor het opnemen van deze essentiële voorziening in de langetermijnplanning van de stad.
AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeenteraad heeft zich gebogen over een voorstel dat de toekomst van asielopvang in de stad zou kunnen veranderen. Raadsleden Broersen, Yemane en Aslami hebben tijdens de raadsvergadering van 29 mei 2024 een motie ingediend om permanente opvanglocaties voor asielzoekers te verankeren in de Omgevingsvisie 2050. "Het is tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen en ruimte maken voor degenen die onze bescherming het hardst nodig hebben," aldus raadslid Broersen.
De motie kwam aan de orde tijdens de bespreking van de eerste monitor van de Omgevingsvisie Amsterdam. "Elke groep en elk doel van Amsterdam wordt genoemd, behalve vluchtelingenopvang," stelde Broersen. "Als we echt achter permanente opvanglocaties staan, moeten we dat ook vastleggen." ...
Wethouder van Dantzig erkende het belang van de motie: "Mensen die vluchten voor oorlog en geweld moeten in Amsterdam een plek hebben, ongeacht het politieke gesprek in andere gremia." Hij benadrukte echter dat de inpassing van opvanglocaties altijd gewogen moet worden binnen de ruimtelijke mogelijkheden van de stad.
De motie lijkt op brede steun te kunnen rekenen binnen de raad, en de wethouder toonde zich positief over de toevoeging aan de Omgevingsvisie. "Dit is een elementair puzzelstukje waar we ruimte voor moeten maken," voegde van Dantzig toe.
Met de technische actualisatie van de Omgevingsvisie in het vooruitzicht, is de kans groot dat de motie zal leiden tot concrete stappen om de sociale integratie van asielzoekers in Amsterdam te bevorderen. Het debat over de motie was kort maar krachtig, en er was geen behoefte aan een tweede termijn. De raad ging vervolgens door met de volgende agendapunten. Meer lezen |
Politiek plein
Amsterdam-Noord snakt naar schone lucht: Raad eist onderzoek naar luchtvervuiling
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een emotioneel beladen raadsvergadering is de noodkreet van bewoners rondom ICL Fertilizers gehoord. Een motie voor uitgebreid luchtkwaliteitsonderzoek in Amsterdam-Noord is unaniem aangenomen, met de hoop op een gezondere toekomst voor de wijk.
In een gepassioneerde raadsvergadering op 29 mei 2024, stond de gezondheid van Amsterdam-Noord centraal. De raadsleden Van Munster en anderen hebben een duidelijke oproep gedaan: "Je wilt weten wat je inademt, wat je kinderen, je partner, je buren inademen," aldus Van Munster, die de motie voor het onderzoek naar luchtvervuiling in Amsterdam-Noord indiende. De aanleiding is de aanhoudende overlast door ICL Fertilizers, die besloten heeft niet te verhuizen en tot 2040 op zijn plek blijft.
De zorgen zijn groot, vooral omdat de incidentie van longkanker in het gebied hoger is dan het landelijk gemiddelde. "Die stank is er wel, de hele buurt in Noord moeten noodgedwongen de ramen sluiten," voegde Van Munster toe, die de situatie niet alleen 'vervelend', maar ook 'eng' noemt. ...
De motie vraagt om een samenwerking met de Provincie om het eNoses netwerk en het luchtmeetnetwerk uit te breiden of aan te passen. Mevrouw Broerse onderstreepte de urgentie: "We moeten er alles aan doen om de bewoners daar te ondersteunen." Ook mevrouw Alberts benadrukte de noodzaak van het onderzoek: "Je moet precies weten wat er uitkomt."
De wethouder van Dantzig toonde begrip voor de zorgen van de bewoners en verzekerde dat de gemeente naast hen staat. "Je moet je in Amsterdam veilig voelen," verklaarde hij, en beloofde de motie 'naar de letter' uit te voeren.
De raad was eensgezind in de steun voor de motie, met de hoop dat de resultaten van het onderzoek zullen bijdragen aan een gezondere woonomgeving. De heer Azmani sprak namens vele bezorgde Amsterdammers: "Wij zien jullie, wij horen jullie en wij staan achter jullie."
De discussie over de mogelijke verhuizing van ICL en de financiële haalbaarheid daarvan blijft een heet hangijzer. De wethouder liet weten dat de gemeente bereid is om te praten, maar dat de financiële middelen beperkt zijn. "Het gat tussen wat het was en wat het nu zou zijn, is zo groot dat we dat niet met maatschappelijk geld kunnen dichten," aldus van Dantzig.
Met de aangenomen motie zet Amsterdam-Noord een stap richting een schonere toekomst, waarbij de gezondheid van haar bewoners voorop staat. Meer lezen |
Politiek plein
Amsterdamse Raad strijdt voor eigen groen in Haven-Stad
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een vurig debat heeft de Amsterdamse gemeenteraad zich uitgesproken over de toekomst van het groen in de stad. De Partij voor de Dieren waakt als 'groene waakhond' en pleit voor nieuwe groenvoorzieningen in plaats van het meerekenen van bestaand groen in de groennormen voor de nieuwe wijk Haven-Stad.
AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeenteraad heeft zich gisteren gebogen over de groene toekomst van de stad, waarbij de Partij voor de Dieren de rol van 'groene waakhond' op zich nam. "Groen beleid is iets heel anders dan groen doen," benadrukte raadslid Emmerik, die vier moties indiende om het Westerpark te beschermen tegen de druk van de nieuwe wijk Haven-Stad.
De raad was het erover eens dat de groennorm voor de nieuwe wijk Haven-Stad niet mag leunen op het huidige groen van het Westerpark. "Het Westerpark is nu al een van de aller drukste parken van de stad," stelde Emmerik. Hij wees op de noodzaak van groen voor een toekomstbestendige stad, opgewassen tegen klimaatverandering en als tegenwicht tegen de toenemende drukte. ...
De wethouder, die de complimenten van Emmerik in ontvangst nam, benadrukte dat het college zoveel mogelijk groen probeert toe te voegen aan nieuwe ontwikkelingen. Hij sprak echter ook zijn ergernis uit over wat hij 'stemmingmakerij' noemde en het wantrouwen dat daarmee gepaard gaat.
De discussie spitste zich toe op de interpretatie van een motie uit 2020, waarin werd opgeroepen het Westerpark buiten de berekening voor Haven-Stad te houden. Emmerik betoogde dat het college deze motie niet naar de geest uitvoert, aangezien bestaand groen toch wordt meegeteld. De wethouder pareerde door te stellen dat het noordelijk deel van het Westerpark wel degelijk wordt meegerekend, wat democratisch is vastgesteld.
De Partij voor de Dieren vreest dat de groennorm wordt afgezwakt en dat de nieuwe inwoners van Haven-Stad met minder groen genoegen moeten nemen. De wethouder benadrukte echter dat de normen referentiepunten zijn en geen absolute kaders, en dat de raad deze zelf heeft vastgesteld.
Uiteindelijk was er een sprankje hoop voor de groene toekomst van Amsterdam: de wethouder sprak zijn steun uit voor de motie die de beschermde tuinparken van het Westerpark uitsluit van de groennorm voor Haven-Stad. "In het Westen liggen de volkstuinparken worden niet meegenomen in de groene norm voor Haven-Stad," verzekerde hij.
Het debat eindigde zonder verdere interrupties, maar de strijd voor groen in Amsterdam is nog lang niet gestreden. Meer lezen |
Politiek plein
Erfpachters in verwarring: Gemeente moet helderheid bieden
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
Na aanhoudende zorgen over de onduidelijkheid rondom de spijtoptantenregeling voor eeuwigdurende erfpacht, roepen raadsleden op tot actie. Een aangetekende en begrijpelijke brief moet de oplossing bieden.
In een recente raadsvergadering is de noodklok geluid over de communicatie van de gemeente naar erfpachters. Raadsleden Havelaar, Koyuncu en Van Berkel hebben een motie ingediend die pleit voor een aangetekende en duidelijke brief aan erfpachters die nog niet zijn overgestapt naar de eeuwigdurende erfpacht. "Het is schokkend dat 40% van de doelgroep niet op de hoogte is van de regeling," benadrukte Havelaar tijdens het debat.
De motie volgt na een Delta marktonderzoek dat aantoont dat een groot deel van de erfpachters de informatie niet begrijpt of zelfs helemaal niet heeft ontvangen. "Slechts 20% heeft de uitleg, bijvoorbeeld over de hefboomwerking, begrepen," voegde Havelaar toe. De raadsleden eisen dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en de communicatie verbetert, in lijn met de nieuwe Handreiking Erfpachtbepalingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. ...
Tijdens het debat vroeg raadslid Staartjes aandacht voor de rechtszekerheid en transparantie, zoals beschreven in de handreiking. "Hoe kijkt het college hier tegenaan?" vroeg hij aan de wethouder. Van Schijndel, een ander raadslid, bracht de mogelijkheid van een onafhankelijke erfpacht geschillencommissie ter sprake.
Wethouder van Dantzig toonde zich kritisch over de noodzaak van de aangetekende brief. "Men koopt een huis en dat betekent dat je ook een beetje moet opletten wat voor verplichtingen eraan huis zitten," stelde hij. Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat de mensen die niet overstappen dit doen uit eigen keuze en niet vanwege een gebrek aan informatie.
Havelaar pareerde deze opmerking met de vraag of het onderzoek wel klopte, gezien de tegenstrijdige bevindingen. "Als het maar zo weinig mensen beleid kennis van genomen hebben en het snappen, kan het toch niet allebei waar zijn?" vroeg hij.
De wethouder bleef bij zijn standpunt en benadrukte dat het college een andere duiding heeft van de situatie. Hij wees erop dat de gemeente in lijn met de handreiking heeft gehandeld door de inhoud van de communicatie vooraf af te stemmen met relevante partijen.
Het debat eindigde zonder een definitieve oplossing, maar met de belofte dat het college spoedig met een standpunt zal komen over de mogelijke instelling van een geschillencommissie. De raadsleden blijven echter bezorgd over de bescherming van de consument en de effectiviteit van de communicatie. Meer lezen |
Politiek plein
Strijd om Het Groene Veld: Behoud of Ontwikkeling?
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een spannende raadsvergadering op 29 mei 2024 stonden de belangen van sport, natuur en cultuur lijnrecht tegenover elkaar. Het Groene Veld, een geliefde groene oase in Amsterdam Noord, dreigt plaats te maken voor rugbyvelden. Raadsleden en buurtbewoners botsen over de toekomst van dit stukje Amsterdam.
AMSTERDAM - Het Groene Veld, een groen hart in Amsterdam Noord, staat op het spel. In een verhitte raadsvergadering kruisten raadsleden de degens over de toekomst van dit gebied. "We moeten voorkomen dat we een tweede IJburg bouwen waar gezinnen met kinderen praktisch niet kunnen sporten," benadrukte raadslid Van Munster, wijzend op het tekort aan sportvoorzieningen in Noord.
De Sportraad heeft voorgesteld om twee rugbyvelden aan te leggen op Het Groene Veld, maar dit voorstel stuit op hevig verzet vanuit de gemeenschap. "Het Groene Veld is een plek waar iedereen terecht kan voor cultuur, theater, muziek. Het is van enorme meerwaarde in een stad waarin zoveel strak gepland wordt," pleitte raadslid Ahmadi, die zich sterk maakt voor het behoud van de woon-werkgemeenschap en de culturele functie van het gebied. ...
Raadslid Emmerik van de Partij voor de Dieren wees op de strijd tussen sport en natuur die zich ontvouwt: "Groen en sport zouden elkaar niet moeten bijten. Ze zijn niet inwisselbaar." Hij diende een motie in om te verkennen of er een andere locatie is voor de rugbyvelden.
De wethouder van Dantzig benadrukte het belang van een integrale afweging van de verschillende belangen. "We werken aan de actualisatie van de integrale opgavekaart voor Noord. Hierin worden de verschillende ruimtelijke, sportieve en culturele opgaven in beeld gebracht en met elkaar in verband gebracht," legde hij uit.
De discussie werd nog scherper toen raadslid Van Gerard van de VVD het belang van sportfaciliteiten benadrukte en suggereerde dat de krakers, die het gebied een bloeiende plek hebben gemaakt, maar ergens anders heen moeten. "We kunnen veel mensen laten sporten en moeten geen krakers legaliseren door dit toe te blijven staan," stelde hij.
Ahmadi pareerde fel: "Ik hoor dat de heer van Gerard zich helemaal niet inzet voor de bewoners van het stadsdeel en hun mening over het Groene Veld. Dat vind ik heel jammer om te horen."
Het debat liet zien hoe complex de besluitvorming rondom stedelijke ontwikkeling kan zijn, waarbij de belangen van natuur, cultuur en sport zorgvuldig tegen elkaar afgewogen moeten worden. Het Groene Veld blijft voorlopig een strijdtoneel waar de toekomst van Amsterdam Noord wordt vormgegeven. Meer lezen |
Politiek plein
Raadsvergadering ontaardt in strijd om Pride-subsidies
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
Gemeenteraad verdeeld over uitzonderingssubsidie voor Queer Amsterdam
Tijdens een verhitte raadsvergadering op 29 mei 2024 stonden de subsidies voor het evenement Queer & Pride centraal. De motie van raadsleden Van Berkel, Havelaar en Burgers vroeg het college zich strikt aan de subsidieregeling te houden en de raad vooraf te informeren bij uitzonderingen. Het debat onthulde diepe verdeeldheid en bracht de complexiteit van het onderwerp aan het licht.
"Vorig jaar beleefde de Pride een primeur," begon raadslid Van Berkel. "Twee stichtingen kregen de organisatie toegewezen, waaronder Queer Amsterdam, om gemarginaliseerde groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschappen een plek te geven." Hij bekritiseerde de uitzondering op de regel dat maximaal 50% van de totale kosten gesubsidieerd mag worden, gezien het sociale en maatschappelijke belang van het evenement. ...
De wethouder verdedigde de beslissing, benadrukkend dat het op aandringen van de raad zelf was om organisaties die structureel worden uitgesloten, de kans te geven mee te doen. "Wat de wethouder heeft gedaan is dus het advies en echt dringende advies van de Raad opgevolgd," voegde raadslid Ahmadi toe.
Van Berkel benadrukte echter dat de samenwerking tussen de twee organisaties niet makkelijk was en dat de gemeente moest optreden als mediator. "Dat was een verstandshuwelijk, zo werd het in Het Parool genoemd en een verdrievoudiging van de subsidies vanuit de gemeente waren hiervoor nodig," zei hij.
De discussie werd nog complexer toen de financiering van de Pride walk ter sprake kwam. Van Berkel beweerde dat er toch een budget van €16.727 was toegekend, wat door anderen werd tegengesproken. "Er is echt nergens gefinancierd door de gemeente en dat staat toch ook echt precies in die stukken," corrigeerde raadslid Moeskops.
De wethouder verzekerde dat er geen subsidie is toegekend aan manifestaties en dat de motie van JA21, die de toekenning van budget voor Pride walk onterecht vond, ongegrond was. "We geven geen geld aan manifestaties," verklaarde ze.
Het debat toonde aan dat de kwestie van subsidieverlening voor evenementen als Queer & Pride niet alleen een financiële, maar ook een diepgewortelde maatschappelijke discussie is. Met de World Pride in aantocht, benadrukte Van Berkel het belang van het goed aanpakken van de organisatie en het netjes volgens de regels doen. De raad blijft verdeeld over de vraag hoe de gemeente het beste kan bijdragen aan de inclusiviteit en diversiteit van Amsterdamse evenementen. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeente onderzoekt hoger minimumloon bij inkoop
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een poging om eerlijke lonen te waarborgen, heeft de gemeenteraad gedebatteerd over een voorstel om de mogelijkheden voor een hoger minimumloon bij uitbestede diensten te onderzoeken. De motie, ingediend door raadslid E. Bobeldijk, vraagt om inzicht in de arbeidsvoorwaarden van externe partijen en de financiële implicaties van inbesteding.
In een energieke raadsvergadering die tot in de late uurtjes duurde, stond het welzijn van werknemers centraal. Raadslid E. Bobeldijk, de indiener van de motie, benadrukte de noodzaak van een leefbaar loon: "Het is een hele puzzel om van een minimumloon rond te komen, en soms lukt dat gewoon niet. Als gemeente moeten we het goede voorbeeld geven en streven naar een sociaal beleid waarbij we meer dan het minimumloon uitbetalen."
De motie, die vraagt om een onderzoek naar de haalbaarheid van een hoger minimumloon bij gemeentelijke inkoop, ontving gemengde reacties. Mevrouw Vermanen steunde de motie en benadrukte het belang van goede arbeidsvoorwaarden voor iedereen die voor de gemeente werkt, "direct of indirect". Ze uitte haar zorgen over de concurrentie op prijs bij aanbestedingen, die vaak resulteert in mindere voorwaarden voor werknemers. ...
Wethouder Van Buren gaf echter aan dat de gemeente al eisen stelt aan leveranciers op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij benadrukte dat sommige diensten uitbesteed worden omdat de benodigde kennis en kunde niet in huis zijn. "Het organiseren van beveiligingswerk is bijvoorbeeld heel specialistisch," zei Van Buren, die toezegde de overwegingen voor in- of uitbesteding te zullen meenemen in een toekomstige brief aan de raad.
Na een interruptie van mevrouw Vermanen, die opheldering vroeg over het verschil in behandeling tussen beveiligers in dienst van de gemeente en die van externe partijen, verzekerde de wethouder dat dit punt meegenomen zou worden.
De wethouder ontraadde de motie, met als argument dat de gemeente niet kan ingrijpen in de salarisafspraken van externe partijen. "Dat is aan de vakbonden en CAO-onderhandelingen," stelde hij.
In een verrassende wending besloot raadslid Bobeldijk de motie in te trekken na de toezegging van de wethouder dat de gevraagde informatie in de aankomende brief opgenomen zou worden. "Dat is eigenlijk de informatie die we zoeken met deze motie," verklaarde Bobeldijk, tevreden met de belofte van de wethouder.
De uitkomst van het debat is een belofte van transparantie en een streven naar eerlijke lonen voor iedereen die voor de gemeente werkt, zij het direct of via uitbestede diensten. De raad wacht nu op de beloofde brief, die de weg zou kunnen effenen voor een socialer inkoopbeleid. Meer lezen |
Politiek plein
"Bloemetje op de Hoek" Botst met Beleid: Lokale Ondernemers in de Knel
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een vurig debat over de toekomst van lokale ondernemers in Amsterdam, kaart raadslid Havelaar de strijd aan tegen de complexe aanbestedingseisen die kleine bloemisten buitenspel zetten.
AMSTERDAM - De gemeenteraad van Amsterdam was het decor van een heftige discussie over de positie van kleine ondernemers in de stad. Raadslid Havelaar bracht met zijn motie 'Bloemetje op de hoek' de raadszaal tot leven. De motie, gericht op het vereenvoudigen van de raamovereenkomst voor snijbloemen, stelt dat de huidige aanbestedingseisen kleine ondernemers benadelen. "We willen een MKB-vriendelijke stad zijn, maar onze aanbestedingen zijn een kerstboom van eisen geworden," betoogde Havelaar.
De heer Havelaar, die de motie zelf indiende, liet geen spaan heel van het huidige beleid: "We maken het de mensen veel te ingewikkeld. Een bos bloemen kost straks geen tientje meer, maar een tientje plus twaalf euro rapportagekosten." Hij benadrukte dat de gemeente de lokale winkelstraten moet koesteren door het mogelijk te maken voor ambtenaren om op kleine schaal lokaal in te kopen. ...
Wethouder Van Buren pareerde de kritiek door de motie als 'overbodig' te bestempelen. "We werken al met lokale ondernemers samen, waarbij minimaal 50% van de inkoop lokaal moet zijn," verdedigde Van Buren de huidige aanpak. "De aanbesteding is al gepubliceerd en we stimuleren ook om minder bloemen aan te schaffen."
Het debat, dat geen tweede termijn behoefde, liet zien hoe de gemeente worstelt met het vinden van een balans tussen duurzaamheid en het ondersteunen van lokale ondernemers. De vraag blijft of de gemeente Amsterdam de bloemisten op de hoek daadwerkelijk kan laten bloeien binnen de gestelde kaders. Meer lezen |
Politiek plein
"Amsterdamse Raad eist grip op dataverzameling in de openbare ruimte"
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een tijdperk waarin technologie onze levens domineert, heeft de Amsterdamse gemeenteraad een duidelijk standpunt ingenomen over dataverzameling in de openbare ruimte. De raad vraagt om meer transparantie en controle.
Tijdens een recente raadsvergadering is de kwestie van dataverzameling in de openbare ruimte intensief besproken. Raadsleden IJmker, Krom en Garmy hebben de motie 181 ingediend, die pleit voor meer terughoudendheid en transparantie bij projecten die data verzamelen. "We moeten technologie inzetten omdat het een probleem oplost, niet alleen omdat het kan," benadrukte IJmker.
De motie, ondersteund door de Partij voor de Dieren, stelt dat de gemeente onvoldoende zicht heeft op de 50 projecten die data verzamelen in de stad. Dit gebrek aan overzicht belemmert de raad in haar controlerende taak en brengt de privacy en bewegingsvrijheid van burgers in gevaar. "Niemand weet wat we precies doen en dat is echt problematisch," verklaarde IJmker. ...
De wethouder, Scholtes, erkende de noodzaak van verbetering en gaf aan dat er al stappen zijn gezet, waaronder een evaluatieprotocol en kwartaalupdates over lopende projecten. Hij verzekerde dat de benodigde capaciteit en expertise aanwezig zijn om de kwaliteit van nieuwe projecten te waarborgen.
Garmy, van GroenLinks, uitte zijn tevredenheid over de aandacht voor het probleem maar benadrukte de noodzaak van een 'digitale schoonmaak' voor lopende projecten. "We willen voorkomen dat we data verzamelen zonder goede reden," zei hij.
De raad heeft geen tweede termijn nodig geacht en sloot het agendapunt af met een positief preadvies van de wethouder voor de moties. De toekomst zal uitwijzen of de gemeente Amsterdam haar grip op dataverzameling in de openbare ruimte kan verstevigen en de privacy van haar burgers kan waarborgen. Meer lezen |
Politiek plein
"Amsterdamse Raad omarmt Divers Ondernemerschap"
29-05-2024 - Bestuur - Rijk de Bat
In een dynamische raadsvergadering is de nieuwe koers voor het Amsterdamse ondernemerschap besproken. Een motie voor meer aandacht voor sociale en coöperatieve ondernemingen kreeg brede steun.
In de Amsterdamse raadszaal was het een komen en gaan van ideeën en voorstellen. De nieuwe Agenda voor Amsterdams Ondernemerschap, goed voor een jaarlijkse injectie van 4 miljoen euro, stond ter discussie. Een motie van raadsleden IJmker, Schmit, Krom en Broersen vroeg speciale aandacht voor ondernemers die bijdragen aan een sterke lokale en duurzame economie. "De ene ondernemer is de andere niet," benadrukte IJmker, wijzend op het belang van sociale ondernemingen en coöperaties.
De wethouder, Mbarki, prees de diversiteit van de stad en benadrukte dat ondernemers essentieel zijn voor een leefbare en aantrekkelijke stad. "Bedrijven en ondernemers geven kleur, identiteit en vorm aan onze stad," zei hij, en gaf aan dat de motie gezien kan worden als ondersteuning van het beleid. ...
Mevrouw Broerse, die de jeugdige aspiraties van een 4 havo klas in Amsterdam Noord aanhaalde, sprak haar zorgen uit over de regeldruk voor het MKB. "Het MKB ervaart regeldruk," stelde ze, en pleitte voor een betere samenwerking tussen het MKB, de gemeente en de bissen. Haar motie riep op tot het verminderen van deze druk zodat ondernemers zich kunnen richten op waar ze goed in zijn: ondernemen.
De heer Smit van D66 benadrukte het belang van lokale ondernemers voor de bruisende stad en vroeg aandacht voor de sociale ondernemingen. "Deze lokale ondernemers zorgen ervoor dat onze stad bruist," zei hij, en vroeg de wethouder om deze ondernemingen extra aandacht te geven in de agenda.
Mevrouw Naman benadrukte de diversiteit van de stad als bron van rijkdom en pleitte voor de bescherming van kleinere, authentieke Amsterdamse of sociale ondernemers. "Zij voelen zich onderdeel van de stad en komen niet alleen halen, maar ook brengen," verklaarde ze.
De wethouder reageerde positief op de moties en benadrukte dat de gemeente en ondernemers dezelfde doelen nastreven. Hij verzekerde dat de gemeente bereid is om onnodige regels te schrappen en dat de stadsgesprekken de plek zijn om met ondernemers in gesprek te gaan over het vereenvoudigen van het ondernemersklimaat.
De raadsvergadering eindigde met een algemeen gevoel van optimisme over de toekomst van het Amsterdamse ondernemerschap, waarbij de diversiteit en de sociale impact van ondernemingen centraal staan. Meer lezen |
Politiek plein
Amsterdamse Raad Wil Bescherming Bodemleven bij Aanleg Energie-infrastructuur
29-05-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Raadslid Emmerik pleit voor een zorgvuldige integratie van kabel- en buizentracés in de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam om het bodemleven en de bomen te beschermen.
AMSTERDAM - In de Amsterdamse raadsvergadering van 29 mei 2024 stond de bescherming van het bodemleven centraal. Raadslid Emmerik van de Partij voor de Dieren bracht een motie in stemming die pleit voor de ontwikkeling van een kader voor de aanleg van kabel- en buizentracés, essentieel voor de energietransitie, maar potentieel schadelijk voor het ondergrondse leven.
"De ondergrondse ingrepen van energieleveranciers in onze Hoofdgroenstructuur baren ons grote zorgen," verklaarde Emmerik. "Een rijk bodemleven is essentieel voor alles wat zich boven de grond bevindt. We moeten dit beschermen." ...
De wethouder, die de coördinatie van de ondergrondse ruimte in zijn portefeuille heeft, toonde begrip voor de zorgen van de raad. "Ruimtelijke ordening, natuurbescherming, en de bescherming van de biodiversiteit zijn cruciaal, zowel boven als onder de grond," zei hij. Hij verzekerde de raad dat er al stappen gezet zijn in de coördinatie van de ondergrondse ruimte, inclusief de aanstelling van een regisseur ondergrond.
"Ik ga u positief pre-adviseren op deze motie," beloofde de wethouder, met de kanttekening dat het college de ruimte moet krijgen om dit vanuit alle relevante facetten te benaderen. "De ondergrond is complex, maar ik ben ervan overtuigd dat we tot een breed gedragen oplossing kunnen komen."
De motie, genummerd 189, werd zonder verdere discussie aangenomen, waarmee de raad een belangrijke stap zette in de bescherming van het Amsterdamse bodemleven. Na dit agendapunt ging de vergadering verder met de ontwikkeling van de Nelson Mandela buurt in Stadsdeel Zuidoost, waarbij de raad zich boog over het bijbehorende investeringsbesluit en stedenbouwkundig plan. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeenteraad in Alarm: Vereveningsfonds Wankelt
29-05-2024 - Financiën - Rijk de Bat
De toekomst van betaalbare woningbouw in de stad staat onder druk nu het Vereveningsfonds, essentieel voor de financiering van dergelijke projecten, dreigt uit te drogen. Een motie om verdere uitnamen te stoppen is ingediend, maar de discussie is fel en de oplossingen niet eenvoudig.
In een verhitte gemeenteraadsvergadering op 29 mei 2024 stond het Vereveningsfonds centraal. Dit fonds, cruciaal voor de bouw van betaalbare woningen, is in verval. De motie, ingediend door raadsleden Von Gerhardt (VVD), Havelaar (CDA) en Kreuger (JA21), roept op tot het stopzetten van uitnamen uit het fonds voor de komende twee jaar. "We moeten de woningbouw veiligstellen," benadrukte Von Gerhardt. "Van 800 miljoen naar 80 miljoen in een paar jaar tijd; dat is onacceptabel."
De heer Minderhout (partij onbekend) kaartte echter aan dat de gezondheid van het fonds niet het primaire doel is, maar slechts een middel. "We moeten een toegankelijke stad bouwen, geen onbetaalbare," stelde hij. Von Gerhardt pareerde deze kritiek met een verwijzing naar de 400 miljoen die uit het fonds is gehaald voor "leuke dingen" buiten de woningbouw. ...
De wethouder benadrukte de noodzaak van een robuust Vereveningsfonds en beloofde te werken aan scenario's voor een gezonder fonds. "We kunnen niet oneindig geld blijven uitgeven zonder te bouwen," zei hij, wijzend op de noodzaak van een financieel gezond beleid.
De heer Állami (partij onbekend) brak een lans voor het fonds, dat volgens hem sinds 2020 weer groeit. "Het frame dat we alleen maar minnen zien, is gewoon niet waar," stelde hij. Toch bleef de zorg bestaan dat de komende jaren een tekort dreigt, wat de bouw van betaalbare woningen zou kunnen belemmeren.
De wethouder erkende de uitdagingen, maar benadrukte dat uitnamen soms nodig zijn om via algemene middelen te investeren in de stad. Hij beloofde terughoudender te worden met uitnamen en zocht naar manieren om deze te verminderen. "Het moet ergens vandaan komen," gaf hij toe, wijzend op de complexiteit van de financiële situatie.
De vergadering werd kort geschorst voor een voorzitterswissel, waarna de raad zich zou buigen over andere agendapunten. De toekomst van het Vereveningsfonds blijft echter een heet hangijzer, met de betaalbaarheid van de stad in de weegschaal. Meer lezen |
Politiek plein